Skip to main content

Recht op loon na vakantie in risicogebied?

 


 Vakantie naar risicogebied / thuisquarantaine

  Recht op quarantaine loon*
Van belang is, wat het reisadvies was op het moment van je terugkeer. Was je vakantieland geel toen je er aankwam, maar oranje wanneer je weer in Nederland teruggekeerde, dan moet je waarschijnlijk veertien dagen thuis blijven.    ja
     

Bij vertrek naar vakantieland wist je al dat minimaal code oranje gold.

  nee
     
Het gebied gaat tijdens je vakantie over van geel naar code oranje.   ja
     
Bij ziekte tijdens een verblijf in een geel land moet je melden dat je ziek bent. Er is dan sprake van ziekteverlof, waarvoor een loondoorbetalingsverplichting bij ziekte geldt. Het maakt in dit geval niets uit of je gewoon ziek bent of corona hebt.   ja
     
Ondanks een negatief reisadvies, ga je toch met vakantie en kun je misschien niet meer terugkomen.    nee

 

*) De werkgever moet hier een helder standpunt innemen en de werknemers informeren wat de consequenties kunnen zijn bij afreizen naar een risicogebied. Sommige bedrijven laten weten dat ze geen salaris doorbetalen bij problemen die ontstaan door reizen naar rode en oranje gebieden. Niet alle werkgevers hanteren deze salarisregels.

Een werknemer kan ook vakantiedagen opnemen gedurende deze quarantaineperiode.

"Als een werkgever echter aannemelijk maakt dat het niet aan het werk kunnen in de risicosfeer van de werknemer ligt, is het stoppen van de loondoorbetaling mogelijk gerechtvaardigd. De regel ‘geen arbeid, geen loon’ geldt pas sinds januari, dus er is nog geen jurisprudentie. Maar werkgeversorganisatie AWVN verwacht dat als een werknemer had kunnen weten dat coronabesmetting op het vakantieadres een reëel risico was, een rechter er waarschijnlijk in meegaat dat het stoppen van loondoorbetaling gerechtvaardigd is." (bron Salarisnet)

Vraag dit goed na bij je werkgever! Laat je goed informeren, je kunt hiervoor de volgende sites raadplegen: de overheidswebsite of volg het Twitter-account @247BZ. Je kunt je ook (gratis) aanmelden via de reisapp van de overheid updates over een land te ontvangen.

Bronnen: Trouw, NRC, Radar

Bert Duisenberg
recruiter eHealth sector