• judo
  • hoogspringer 2
  • bertENviola
  • poolstok
  • tennis
     
button zoekbaan2x     button zoekmed2x

Dé commercieel manager

teamworkCompetenties van een succesvolle commercieel manager

Voor onze opdrachtgevers zijn wij geregeld op zoek naar commercieel managers / sales managers. Deze managers hebben vaak verschillende petten op.

Hun verantwoordelijkheden strekken zich uit over tal van facetten van zakendoen, waaronder verkoop en marketing, financieel beheer en contractonderhandelingen. Bovendien moeten ze vakkundig een team leiden om de beoogde resultaten te behalen!

Omdat er zoveel op hun schouders valt, is het echter een valkuil voor een commercieel manager om zich te verliezen in de dagelijkse verantwoordelijkheden, zoals brandjes blussen en de verkoopgegevens. Als de manager zich grotendeels richt op deze onderdelen, zal dit hem/haar niet succesvol maken.

Hoe onderscheid je een succesvolle manager van een gewone manager?

1. Dagelijks reserveren zij tijd voor strategie
Een commercieel manager van een hoog niveau besteedt minstens 50% van zijn tijd aan activiteiten die het bedrijf vooruit helpen.
 
2. Succes in de markt begint met een succesvol team
Een commercieel manager genereert succes door zijn team intrinsiek te coachen en te motiveren. Bovendien zijn ze transparant en delen ze informatie met het team, wat ook de loyaliteit en betrokkenheid bij de bedrijfsmissie bevordert.
Daarnaast erkennen ze fouten. Een commercieel manager die feilbaarheid toegeeft, wint op twee fronten:
a. Het is oké om te proberen maar niet te slagen (waardoor een leeromgeving van creativiteit en betrokkenheid wordt bevorderd) en;
b. Bevordert loyaliteit in het team door te laten zien dat ze hun fouten kunnen toegeven.

3. Ze zijn zich zeer bewust van de zakelijke doelstellingen
Een commercieel manager is goed op de hoogte van de kerndoelstellingen van het bedrijf en streeft deze ook optimaal na.
 
4. Ze blijven op de hoogte van hun sector
Goed functionerende commercieel managers kunnen trends voorspellen voordat ze zich voordoen. Ze weten precies wat de concurrentie van plan is en hebben goed zicht op de gevolgen van gebeurtenissen die van invloed zijn op hun sector.

5. Ze houden de technologie bij
Een commercieel manager die geen honger heeft naar nieuwe technologie om het bedrijf vooruit te helpen, heeft misschien niet de juiste baan. Het kan zeker vermoeiend zijn om over te stappen op nieuwe systemen, maar een commercieel manager moet op de hoogte zijn van de nieuwste relevante producten en deze toepassen wanneer ze passen bij hun bedrijfsmodel.

6. Ze kennen het sales- en marketinglandschap
Een commercieel topmanager is niet alleen op de hoogte van actuele verkoopcijfers en de nieuwste marketingcampagne van het bedrijf. Ze raken betrokken bij het genereren van leads, pitchen voor nieuwe klanten en brainstormen over marketingideeën.
 
7. Ze bouwen altijd hun netwerk op
Een sterke commercieel manager is een relatiebouwer. Ze beschikken over sterke klantcontactvaardigheden, wonen evenementen bij en bouwen hun aanwezigheid op sociale media op met het sterke besef dat elke persoon met wie ze in contact komen een potentiële klant of partner voor het bedrijf is.

Op zoek naar een baan als commercieel manager?
Bekijk onze vacatures of laat je CV achter voor onze talentpool.

Op zoek naar een succesvolle commercieel manager?
Neem contact op met recruiter, Bert Duisenberg.

springstaff Recruitmentbureau
Den Haag

Springstaff
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA Den Haag
info@springstaff.nl