Skip to main content

Dít is waarom jij als werkzoekende een recruitmentbureau inschakelt!

Geschreven op 25 maart 2024

Er is al bijna een kwartaal van 2024 voorbij en na alle feestdagen zijn we weer in ons normale ritme terecht gekomen. Misschien ben je, nu de lente is begonnen, zelfs wel weer hard aan vakantie toe. En dan ga je mischien nadenken. 'Ben ik nog wel gelukkig met de huidige stand van zaken? Of zou ik toch iets méér willen?' En dan gaat het bij jou misschien wel kriebelen… je bent toe aan een nieuwe baan!

Hoe pak je dat aan? Misschien besluit je eerst om je ogen en oren open te houden, of intern te kijken naar doorgroeimogelijkheden. Maar op een gegeven moment ga je toch actiever op zoek. Eerst kijk je waarschijnlijk of er wat leuke vacatures zijn in jouw omgeving en speur je verschillende vacaturesites af. Misschien weet je nog niet wat je dan precies anders wil en besluit je eerst een assessment te doen om jouw vaardigheden te (her)ontdekken. Allemaal goede opties. Maar wist je dat je ook hulp kunt vragen aan een recruitmentbureau?

Wat is een recruitmentbureau?

Een recruitmentbureau ondersteunt bedrijven bij het werven van personeel. Je hebt verschillende recruitmentbureaus (en recruiters). Sommigen zoeken actief met je mee naar een baan, ook al hebben zij geen passende vacature als je start met je zoektocht. Bij ons kun je je dan bijvoorbeeld aanmelden voor de talentpool. Je krijgt dan bericht zodra er weer een nieuwe vacature is die bij jou zou kunnen passen. Daarnaast heb je bureaus die alleen hun huidige vacatures vullen. In dat laatste geval bestaat de kans dat ze je, als jij geen match bent, uit het oog verliezen.

Wat kan een (goede) recruiter voor jou betekenen?

Wat kun je verwachten? Iemand die vrijblijvend naar jouw wensen luistert (of ze samen met jou achterhaalt) en vervolgens op zoek gaat naar een passende match. Solliciteer je op of ben je benaderd voor een specifieke vacature? Dan zal het (digitale) kennismakingsgesprek eerst daar over gaan. Blijkt dit geen match, dan vraagt een goede recruiter verder naar wat je dan wél zou willen en helpt je indien mogelijk. Natuurlijk hebben wij ook geen onuitputtelijke vacaturevoorraad, vandaar de tip om zelf ook rond te blijven kijken. Lijkt een vacature goed te passen, dan ga je het sollicitatieproces in.

Het sollicitatieproces via een werving en selectiebureau, hoe zit dat in elkaar?

Het sollicitatieproces via een bureau verschilt op een paar punten van een ‘normaal’ proces. Natuurlijk kan het per bureau iets verschillen, maar over het algemeen doorloop je de volgende stappen:

- De recruiter stelt jou, na jouw toestemming, voor bij het bedrijf en gebruikt hierbij de informatie uit de eerdere gesprekken (telefonisch en/of face-to-face). Zo krijgt het bedrijf gelijk een beeld van jou.

- Het bedrijf (de opdrachtgever) bepaalt of ze je willen spreken. Zo niet, dan zal de recruiter altijd zijn best doen te achterhalen waarom niet (daar leert deze zelf ook weer van).

- Mag je op gesprek, dan loopt de verdere sollicitatieprocedure normaal gesproken via het bedrijf (bij sommige bureaus kan de recruiter aanschuiven bij het gesprek). Natuurlijk blijft het recruitmentbureau achter tijdige communicatie aan zitten, dus dit hoef je niet zelf op te pakken.

Voor- en nadelen van een recruitmentbureau

Naast over het algemeen vlotte communicatie zijn meer voordelen te noemen. Voor kandidaten is een bureau bijvoorbeeld altijd gratis. Doordat het recruitmentbureau al een ingang heeft in het bedrijf vermijd je de zogeheten ‘CV-stapel’ waar de klassieke sollicitant op belandt. Een recruiter kijkt met je mee naar alle mogelijkheden binnen jouw vakgebied en geeft zo nodig tips voor je CV en het eventuele sollicitatiegesprek. Het bureau kent de branche en kan hierdoor goed met jou meedenken over de mogelijkheden. Ook kan de recruiter je helpen met de arbeidsvoorwaarden. De recruiter ziet vele salarissen en zou dus een inschatting moeten kunnen maken wat marktconform is. Kortom, je staat er niet alleen voor.

Helaas zitten er soms ook nadelen aan het inschakelen van een bureau. Zo horen we verhalen over onpersoonlijke recruiters die kandidaten benaderen voor ongewenste en soms zelfs niet eens passende vacatures, om hen vervolgens lastig te blijven vallen. Ook ongevraagd bellen om iemand te overtuigen van een bepaalde vacature is één van de grootste ergernissen van kandidaten. Gelukkig verdwijnen dit soort recruiters steeds meer, maar hierdoor heeft de recruitmentsector wel imagoschade opgelopen.

Wat te doen?

Als werkzoekende kun je gerust bij meerdere bureaus aankloppen en daarnaast ook zelf rond blijven kijken. De kans dat jij dan snel ergens op gesprek mag komen is op die manier het grootst. Een goed bureau zal hier ook geen problemen mee hebben, zij willen jou het liefst zo snel mogelijk weer aan het werk helpen.

Het beste kies je wel voor een bureau dat specifiek actief is in de branche waarin jij aan de slag wil. Je weet dan zeker dat de recruiters de juiste connecties hebben in die wereld en daardoor waarschijnlijk meer voor jou kunnen betekenen dan een ‘algemeen’ bureau. Springstaff is bijvoorbeeld actief in de zorgsector en bemiddelt vooral banen waarin het draait om een combinatie van zorg en ICT.

Belangrijk bij je keuze is dat je in ieder geval een goed gevoel hebt bij de recruiter(s) en hierdoor vertrouwen hebt in het bureau. Benieuwd of wij het juiste bureau voor jou kunnen zijn? Bel of mail gerust!