Skip to main content

Springstaff in gesprek met een functioneel beheerder

Geschreven op 11 mei 2023

functioneel beheerder

Michiel (40 jaar) is Functioneel Applicatiebeheerder, ook wel Functioneel Beheerder genoemd, afdeling Inkoop & Logistiek bij het Prinses Máxima Centrum. Gevestigd in Utrecht als nationaal centrum voor alle kinderen en adolescenten met kanker of voorstadia daarvan.

Hij omschrijft zichzelf als een leergierige specialist, analytisch onderlegd, snel in het leggen van verbanden en doorgronden van zowel software als bedrijfsprocessen. Het meest is hij in zijn element in een omgeving waar integriteit, openheid en de mens en/of natuur centraal staan en waar hij zijn ervaring en intuïtie in kan zetten om te ontzorgen en mensen blij te maken.

1. Wat vind je zo interessant aan jouw functie als Functioneel Applicatiebeheerder?

“Bij mijn functie vind ik de diversiteit interessant. Met alleen technisch zijn kom je er niet. Sterker nog, je kunt zelfs zonder ICT achtergrond aan de slag. Als Functioneel Applicatiebeheerder moet je naast het meedenken en het oplossend vermogen, goed kunnen communiceren met werknemers van verschillende disciplines en niveaus. Techneuten spreken toch een andere taal dan de gebruikers of het management. Bovendien heb je een verscheidenheid aan wensen, eisen en belangen.

Als Functioneel Beheerder zit je aan de gebruikerszijde van software. Ik moet goed kunnen filteren wat het daadwerkelijk probleem of vraag is, om het vervolgens duidelijk in kaart te kunnen brengen. Maar niet alles kan in de bestaande structuur, dus zul je met oplossingen moeten komen. Het is een mix van techniek, communicatie en een beetje psychologie en dat spreekt me aan in deze functie.”

2. Heb je bewust voor de zorgsector gekozen en zo ja waarom?

“Ja ik heb bewust voor de zorgsector (eHealth) gekozen, dat is ook terug te vinden in mijn loopbaan. Mooi vind ik het om iets te kunnen betekenen voor zorgbehoeftigen en daarmee een bijdrage te leveren aan het ontzorgen. Bij mijn huidige werkgever, het Prinses Máxima Centrum werk ik uiteindelijk ook mee aan een betere zorg aan erg zieke patiëntjes. Dit bereik ik door de inkoop en logistiek software van zorgmiddelen zo goed mogelijk in te richten en te laten functioneren.”

Is Functioneel Beheerder een functie waarbij je aan je stoel en beeldscherm bent gekluisterd? “Nee totaal niet, vanaf mijn werkplek in een aparte vleugel van het centrum, loop ik vaak naar andere afdelingen. Onlangs was ik weer bij de afdeling Research, er leek iets mis te gaan in een koppeling met een website waar DNA-analyses kunnen worden aangevraagd. Uiteraard hoef je geen inhoudelijke kennis te hebben, maar ik ben me er wel in gaan verdiepen omdat het je werk makkelijker en interessanter maakt.”

Michiel, als je meer kunt verdienen bij een bedrijf dat niks met de zorg te maken heeft? Zou je hier dan voor gaan? “Dan zou ik hoogstwaarschijnlijk nog steeds voor de zorg kiezen. Ik wil ook een steentje bijdragen aan een betere wereld.” Zijn loopbaan bevestigt dit ook wel. Michiel heeft vaak (in)direct aan software gewerkt ten behoeve van de zorgsector.

“Eerder was ik Applicatiebeheerder bij een softwareontwikkelaar voor apotheken. Daarvoor zat ik ook al in het apotheekwezen. Als supplychain medewerker mocht ik deel uitmaken van een team dat zich bezighield met het centraliseren en automatiseren van voorraadsturing voor ca. 300 apotheken. Voorheen werd de voorraad bijgehouden met pen en papier. Diende het hooikoorts seizoen zich aan, dan noteerde je dat er extra anti-histamine pillen besteld moest worden. Zo ging dat. Nu berekent de voorraadinventarisatie software dit allemaal voor je. Mooi dat ik daaraan heb meegewerkt.”

3. Wat is het meest bijzondere wat je hebt meegemaakt?

“Wat veel indruk op mij heeft gemaakt, is hoe het Prinses Máxima Centrum haar nieuwe werknemers welkom heet. Bij het on board gaan, werd ik samen met andere nieuwelingen hartverwarmend welkom geheten door meerdere werknemers van verschillende disciplines. En dat niet alleen, een moeder van een ziek kind kwam aan het woord. Je weet dan gelijk waar je het allemaal voor doet.

Ook kom je natuurlijk dagelijks zieke patiëntjes tegen. Vooral in het begin is dat soms confronterend, het doet je wel beseffen hoe kwetsbaar het leven kan zijn. Als je ze vervolgens lachend, spelend en voor een moment vrij van zorgen door het huis ziet rennen dan weet je waar je het voor doet.

Daarnaast heb ik mooie vriendschappen overgehouden aan mijn werk. Dat vind ik ook waardevol.”

4. Wat zijn de minder leuke aspecten van de functie Functioneel Beheerder?

“Dat je niet (meteen) alles kunt waarmaken als de software niet optimaal werkt. Je zou het liefst de daad bij het woord voegen en dit direct willen (laten) aanpassen. Helemaal is het jammer als het budget ook nog eens ontoereikend is. Vervelend voor diegene die vraagt om de aanpassing, maar ook voor mij.

Verder vind ik documenteren een minder fijne kant van mijn werk. Het kost veel tijd, ook omdat het documentatiesysteem omslachtig kan zijn. Het zou beter zijn dat de werking van de software voor de gebruiker zo vanzelfsprekend is dat een handleiding overbodig is.

Tenslotte op persoonlijk vlak had ik voorheen moeite met dominante mensen. Dit is niet zo zeer een minder leuk aspect van mijn functie, maar wel iets waar je mee moet kunnen omgaan. Het positieve is dan wel weer, dat je gaandeweg beter leert om te gaan met je valkuilen. Nu kan ik sneller mijn grenzen aangeven en weet ik dat je niet persé gelijk met een antwoord of oplossing hoeft te komen. De vraagstelling tijdelijk parkeren en zeggen dat je daarop terugkomt, is iets wat ik geleerd heb.”

5. Wat is volgens jou een goede achtergrond, zodat je je functie als Functioneel Beheerder optimaal kunt uitvoeren?

“Zonder vakdiploma of certificaten kun je door ervaring al heel ver komen. Je moet natuurlijk enige affiniteit hebben met computers/software. Naast technisch inzicht, kan ik een communicatieve achtergrond aanraden. Ik ben er zelf ook ingerold.” Michiel heeft onder andere een opleiding voorraadwaardeoptimalisatie gevolgd. Daar leer je op strategisch, tactisch en operationeel niveau naar het belang van een optimale voorraad kijken. Zo leer je onder andere hoe je een assortimentsanalyse maakt, op welke wijze je het besparingspotentieel bepaalt en hoe je vervolgens doelstellingen realiseert.

Interesse? Neem contact met ons op of bekijk onze vacatures

  • als je op zoek bent naar een baan als Functioneel Applicatiebeheerder of een andere baan in de eHealth, Zorg & ICT sector
  • als je als organisatie in de eHealth, Zorg & ICT sector op zoek bent naar een waardevolle medewerker