Skip to main content

Feestdagen, een baan, solliciteren

Geschreven op 25 november 2020

baan en sollicatie tips tijdens de feestdagen
Alles is anders, we zitten blijkbaar in het nieuwe normaal. Of het nieuwe normaal is het nieuwe in het oude normaal?
Sinterklaas was al aan het veranderen en biedt nu ook zijn excuses aan voor het feit dat hij vroeger stoute kinderen meenam naar Spanje.

Wij veranderen mee. Nieuwe innovatieve, creatieve plannetjes worden gesmeed om toch aan de bak te komen. Nu traditionele intochten geen doorgang krijgen, kun je zelfs je geld verdienen met een sinterklaas of kerstman drive-trough. Of als je een beetje handig bent met je smartphone of computer, kun je zelfs met een kerst videoboodschap geld verdienen. En dat kun je gelijk weer uitgeven op Black Friday.

Decembermaand banen tips
In december is bij heel veel bedrijven sprake van een drukke periode waarin minder tijd en ruimte is voor sollicitanten.
Bovendien is de kerstvakantie een periode waarin men weinig aan het werk is en sollicitatieprocedures vaak vertraging oplopen. Maar toch loont het om in december te gaan solliciteren, want hoewel het aantal vacatures laag is, is het aantal zoekopdrachten ook laag.

Daardoor zijn er een stuk minder sollicitanten om mee te concurreren.

Ook zijn tijdens de drukke feestmaanden juist bedrijven die adhoc versterking nodig hebben. Neem bijvoorbeeld postNL die alleen al voor kerstkaarten versterking nodig hebben. Kerstkaarten die jij overigens goed kunt inzetten om contact te maken met mensen in je netwerk, zoals ex-collega's en zelfs familieleden. Je weet nooit wie je naar je volgende sollicitatiegesprek zou kunnen leiden. Een andere manier om kerstkaarten in te zetten, is door ze naar personeelsmanagers te sturen bij werkgevers waarop je in het verleden hebt gesolliciteerd. Je kunt ze een prettige vakantie wensen en je naam zal misschien opvallen als ze vacatures willen vullen in 2021. Elke klein beetjes helpen als je op zoek bent naar een nieuwe baan.

En heb je wel een baan, maar vraag je je af of je verplicht moet werken tijdens de feestdagen zoals met Kerst. In Nederland kennen we geen wet waarin is vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Of werknemers vrij zijn op feestdagen hangt helemaal af van de cao of de arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en werknemer. Eerste en tweede kerstdag zijn wel officiƫle feestdagen, maar je bent dus niet verplicht vrij op deze dagen.

Ik wens je mooie winterdagen!

recruiter, Bert Duisenberg