Skip to main content

De kracht van kleding: hoe je uiterlijk invloed heeft op werk en sollicitaties

Geschreven op 13 juni 2024

Als werving & selectiebureau hebben wij uiteraard veel te maken met sollicitaties. En regelmatig krijgen we de vraag of we nog tips hebben voor de kleding bij het sollicitatiegesprek. Uiteraard!

Het gezegde "kleed je voor de baan die je wilt, niet voor de baan die je hebt" illustreert de impact die kleding kan hebben op hoe we worden waargenomen op het werk en tijdens sollicitaties. Of we het nu leuk vinden of niet, onze kledingkeuzes spelen een belangrijke rol bij het vormen van eerste indrukken en kunnen zelfs onze professionele reputatie beïnvloeden. In dit artikel onderzoeken we de invloed van kleding op het werk en geven we tips voor het maken van de juiste indruk, zowel tijdens sollicitatiegesprekken als op de werkvloer.

Kleding bij Sollicitaties

Bij sollicitatiegesprekken is de eerste indruk vaak doorslaggevend, en je kleding speelt daarbij een grote rol. Het is belangrijk om kleding te dragen die past bij de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert, maar die ook laat zien dat je professioneel, zelfverzekerd en goed verzorgd bent. Wij raden daarom altijd aan om net iets netter te gaan dan je normaal zou doen. Ook al moet je tijdens het gesprek zoveel mogelijk jezelf zijn, het is toch belangrijk er netjes en verzorgd uit te zien.

Stel, je gaat op gesprek voor de functie van functioneel beheerder EPD bij een ziekenhuis, dan raden we aan een man aan om nette schoenen, een nette broek en een overhemd aan te doen. Voor de vrouw is ons advies om een blouse te combineren met een nette broek of rok of een zakelijke jurk aan te doen. Voor beiden is deze outfit goed te combineren met een jasje als je er nog iets meer werk van wil maken, denk aan een management functie. Ga je op gesprek voor de functie van IT Manager, ICT directeur of CMIO, dan volstaat een pak. Dit geldt ook als je voor de functie van senior consultant bij een consultancy organisatie op gesprek gaat. Een dergelijke organisatie wil zien hoe je op de eerste dag naar je opdrachtgever gaat.

Kleding op de Werkvloer

Eenmaal aangenomen is het belangrijk om je kledingkeuzes aan te passen aan de cultuur en verwachtingen van de werkplek. Hoewel sommige bedrijven een formele dresscode hebben, zijn anderen meer informeel, en het is belangrijk om te begrijpen wat gepast is voor jouw werkomgeving.

Ken de Bedrijfscultuur: Observeer de kledingstijl van je collega's en leidinggevenden om een idee te krijgen van wat gepast is. Als je twijfelt, kun je altijd navraag doen bij HR of een meer ervaren collega.

Blijf Professioneel: Ook al is de dresscode informeel, het is belangrijk om altijd professioneel voor de dag te komen. Vermijd kleding die te casual of ongepast is voor een professionele omgeving.

Gebruik Je Kleding als Hulpmiddel: Kleding kan ook gebruikt worden om autoriteit uit te stralen of om zelfvertrouwen te tonen. Dat wat we dragen heeft namelijk niet alleen invloed op hoe anderen ons zien, maar ook op hoe we onszelf zien en hoe we functioneren in verschillende situaties. Dit noemen we ook wel aangeklede cognitie. Wanneer mensen een labjas dragen, werken ze bijvoorbeeld nauwkeuriger. Experimenteer met kledingstukken die jou helpen om je beste zelf te presenteren op het werk.

Conclusie

Of het nu gaat om een sollicitatiegesprek of een dag op kantoor, kleding speelt een belangrijke rol bij het vormen van professionele indrukken en het creëren van een positieve werkomgeving. Door bewust te zijn van de impact van kleding en zorgvuldig te kiezen wat je draagt, kun je jezelf presenteren als een zelfverzekerde en professionele werknemer, klaar om succes te behalen in elke situatie.

Als recruitmentbureau geven wij je altijd een zo goed mogelijke indruk van de sfeer en cultuur van het bedrijf waar je op gesprek gaat. Loopt de directie van een organisatie op gympies door de hal? Dan zullen wij je zeker afraden om vol in pak op te komen dagen. Met dit soort informatie kun je een stuk beter inschatten met welke kledingkeuze je een goede indruk maakt.

Heb jij binnenkort een sollicitatie? Hopelijk heb je wat aan deze tips. Veel succes!