Skip to main content

Wat doet een Directeur ICT in de zorg?

Een directeur ICT heeft een hogere positie dan een IT-manager en is verantwoordelijk voor de complete strategische richting en visie van de ICT-afdeling van een organisatie. De taken van een directeur ICT in de zorgsector omvatten onder meer:

  1. Het ontwikkelen van een strategisch ICT-beleid en het leiden van het ICT-managementteam.
  2. Het beheren van het ICT-budget en het uitvoeren van kosten-batenanalyses voor ICT-projecten.
  3. Het onderzoeken van nieuwe technologieën en het identificeren van kansen voor de organisatie.
  4. Het bewaken van de kwaliteit en veiligheid van ICT-systemen, inclusief het beveiligen van patiëntgegevens en het waarborgen van de naleving van regelgeving.
  5. Het vertegenwoordigen van de ICT-afdeling in de organisatie, inclusief het adviseren van het bestuur en andere leidinggevenden over technologie en digitale transformatie.

Aan de andere kant is een IT-manager in de zorgsector verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer en de operationele taken van de ICT-afdeling. Dit kan het volgende omvatten:

  1. Het plannen en uitvoeren van projecten om de ICT-infrastructuur te verbeteren en up-to-date te houden.
  2. Het oplossen van technische problemen die zich voordoen binnen de organisatie.
  3. Het implementeren van beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat patiëntgegevens veilig worden bewaard en systemen niet worden gehackt of aangetast door virussen of malware.
  4. Het ondersteunen van gebruikers van ICT-systemen binnen de organisatie, zoals artsen, verpleegkundigen, administratief medewerkers en andere medewerkers.
  5. Het beheren van ICT-projecten en de uitvoering ervan.

In sommige organisaties kunnen de taken van een IT-manager en een directeur ICT overlappen, maar over het algemeen heeft een directeur ICT een meer strategische rol en is verantwoordelijk voor de richting en visie van de ICT-afdeling van een organisatie, terwijl een IT-manager meer betrokken is bij de dagelijkse operationele taken en het beheer van de ICT-afdeling.

Salaris

Een directeur ICT in de zorgsector heeft een belangrijke en strategische rol binnen de organisatie, dus het salaris ligt doorgaans hoger dan dat van een IT-manager. Het exacte salaris is afhankelijk van factoren zoals de grootte en het budget van de organisatie, de verantwoordelijkheden van de functie, de ervaring en kwalificaties van de directeur, en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Over het algemeen kan het salaris van een directeur ICT in de zorgsector variëren tussen de € 6.000,- en € 15.000,- bruto per maand.